THE 7 HABITS OF HIGHLY EFFECTIVE LAWYERS

In hoeverre ben jij al een ‘highly effective lawyer’? Hoe zit het met je ondernemerschap en je people management skills? Hoe ga je om met stress? En hoe houd je jezelf in balans? Speciaal voor juristen heb ik een vertaalslag gemaakt van ‘The 7 habits of highly effective people’ van Stephen R. Covey (een van de meest invloedrijke schrijvers op het gebied van persoonlijk en zakelijk leiderschap) naar de juridische praktijk.

Habit 1 tot en met 3 gaan over overwinningen op jezelf, Habit 4 tot en met 6 gaan over overwinningen op je omgeving. Met behulp van Habit 7 leer je jezelf scherp te houden.

‘Als de ladder tegen de verkeerde muur staat, brengt elke stap ons alleen maar dichter bij de verkeerde bestemming’ (Stephen R. Covey)

OVERWINNINGEN OP JEZELF

 Habit 1: Be Proactive

Alles begint met een proactieve houding. Als je weet wat je wilt en bereid bent verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes, kun je invloed uitoefenen op je leven (proactief). Doe je dat niet, dan wordt je leven voor een groot deel bepaald door de omstandigheden (reactief).

Hoge werkdruk en stress, herkenbaar? En herken je dat je juist door die werkdruk en stress geen tijd vrijmaakt om te leren hoe je hier beter mee om zou kunnen gaan? Hoe zou het zijn als je de cirkel doorbreekt en dit wel zou doen? Oefen eens met het volgende:

  • Maak een realistische planning waarbij je rekening houdt met onverwachte gebeurtenissen.
  • Stel jezelf de vraag ‘Moet ik dit nu?’ waarbij je de klemtoon steeds verplaatst (Moet ik dit nu? Moet ik dit nu, Moet ik dit nu? Moet ik dit nu?)
  • Train met de 3 A’s:
    • Alertheid (alert zijn op stress en de oorzaak ervan)
    • Analyse (hoe kun je hier het beste mee omgaan: wijzig de situatie, jezelf of allebei)
    • Actie (wat kan ik nu doen?) Houd verwachtingen in toom en vermijd onrealistisch gebruik van ‘moet’ en ‘mag niet’. Maak keuzes: zelfs jij kunt niet alles!

Habit 2: Begin with the end in mind

Begin met het einde voor ogen: Habit 2 stimuleert je om een scherpe visie voor jezelf te creëren. Wat wil je uiteindelijk bereiken? Je bent het meest effectief wanneer je in staat bent om je dagelijkse handelingen in de bredere context van je grotere doelen te plaatsen.

Dus wil je partner worden? Een switch maken? Parttime werken? Voor jezelf beginnen? Creëer een haarscherp gedetailleerd beeld van wat je wilt bereiken en waarom. Stel je het moment voor waarop jij je doel bereikt. Visualiseer positieve reacties van mensen in je omgeving. Hoe voel je je? Wat ga je doen met je nieuw verworven positie of vrije tijd? Door het zo concreet mogelijk te maken zorg je voor focus en motivatie. Je houdt steeds voor ogen waarom je doet wat je doet. En hou dit beeld levend door het steeds weer op te roepen: in de file, op de fiets, tijdens het sporten etc., je hebt genoeg loze momenten.

Habit 3: Put first things first

Nu je je doel helder hebt (Habit 2) kun je je daarop focussen. Maak een actielijst van stappen die je nu kunt nemen om je doel te bereiken en bedenk wie of wat jou daarbij kan helpen. Laat je niet afleiden en stel jezelf steeds de vraag: hoe belangrijk is dit voor mij? Wat gebeurt er als ik dit niet doe? Je zult zien dat je stress niveau hierdoor ook afneemt.

Wil je partner worden en kun je echt niet meer om netwerken heen? Hoe motiveer je jezelf om toch die eerste stappen maken? Doe aan ‘omdenken’ en zoek een manier die bij jou past. Bedenk dat netwerken primair begint met de ander te vragen: hoe kan ik jou helpen? Dat voelt toch al heel anders?

OVERWINNINGEN OP JE OMGEVING

Habit 4: Think win-win

Hoe sta jij als jurist in de wedstrijd: ga je voor winnen/verliezen of voor winnen/winnen? Verlies je in het heetst van de strijd soms het grotere belang uit het oog? Laat je je wel eens verleiden tot discussies waar je cliënt eigenlijk geen baat bij heeft? Winnen is mooi, en toch staat er vaak meer op het spel. Staan partijen aan het begin van een lange samenwerking? Gaan partijen wellicht in de toekomst meer zaken doen? Is het niet veel professioneler om te streven naar winnen-winnen?

Winnen-winnen is geloven in een derde mogelijkheid: niet jouw manier of mijn manier maar een betere manier. Dus vraag naar de zorgen en verwachtingen van je cliënt en van je wederpartij. En verplaats je in je wederpartij, zodat je ook begrijpt wat het winnen van de ander is. Maak het een gezamenlijke uitdaging om een oplossing te vinden die voor beide partijen werkt. Je kunt verbinding creëren door een beroep te doen op het gezamenlijk enthousiasme dat aan een project of samenwerking ten grondslag ligt. Je constructieve houding zal zeker op prijs worden gesteld!

Habit 5: Seek first to understand, then to be understood

De meeste juristen denken, analyseren en reageren snel en zijn verbaal sterk. Kwaliteiten die worden gewaardeerd. Maar hoe goed ben je in het luisteren naar anderen en in (door)vragen? Hoeveel moeite en tijd neem je om de vraag van je cliënt echt te begrijpen? En hoe vaak komt het voor dat je tijdens een gesprek sturend vragen stelt of je mening al vormt vanuit eerdere ervaringen? We doen dit allemaal, maar het betekent ook dat we andere referentiekaders en informatie laten liggen.

Veel discussie en conflicten ontstaan door miscommunicatie. Je kunt dit voorkomen door meer vragen te stellen en echt te luisteren, ook naar wat niet wordt gezegd. Dus onderzoek de achterliggende bedoelingen en belangen van partijen door verder te vragen. Check of je iets goed hebt begrepen door samen te vatten wat de ander je heeft verteld. En wees alert op non-verbale signalen zoals lichaamstaal en intonatie. Je zult merken dat je effectiever wordt in je advies door de ander de mooiste vorm van aandacht te geven: echt luisteren!

Habit 6: Synergize 

Synergetisch denken betekent eigenlijk gewoon ’twee weten meer dan een’. Synergetisch werken gaat uit van de meerwaarde van de verschillen tussen mensen. Hoe synergetisch werk jij al?

Door gebruik te maken van de onderlinge verschillen en kwaliteiten van de mensen binnen je team en binnen je kantoor, zul je al snel tot nieuwe inzichten en creatievere oplossingen komen. Dus zet je deur open voor de theoreticus, de procestijger en de transactiekoning van je kantoor. En vergelijk je modellen eens met de modellen van een andere niche. Door elkaars stukken te lezen en te sparren over elkaars zaken zul je al snel het 1 + 1 = 3 gevoel ervaren!

Habit 7: Sharpen the saw

Met ‘Houd de zaag scherp’ bedoelt Covey meer dan het bijhouden van je vakliteratuur. Hij doelt op het belang om je als mens te blijven ontwikkelen en mentaal, spiritueel en lichamelijk in balans te zijn. Vooral dat laatste wordt in de juridische wereld regelmatig ondergewaardeerd: ‘denken doe je toch met je hoofd?’

Ik ben er echt van overtuigd dat een jurist in balans een betere jurist is. Balans geeft meer rust, meer ruimte voor creativiteit en stelt je beter in staat om naar je intuïtie te luisteren. Balans geeft je meer energie.

Hoe zorg jij dat jij je steeds weer verder blijft ontwikkelen op mentaal, spiritueel en lichamelijk gebied zodat je meer in balans blijft? Daag jezelf uit en doorbreek je patronen met iets nieuws, iets waar je blij van wordt en waarmee je je hart verwarmt. Ontmasker de excuustruus in jezelf en just do it! Maar ook: wees niet te hard voor jezelf als je even in oude patronen vervalt, je kunt elke dag, elk moment, opnieuw beginnen.

Veel succes en plezier met ’the 7 Habits’!

Wil je actief aan de slag met ‘The 7 Habits?’ En kies je voor maximaal resultaat? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken of geef je op voor mijn individuele training ‘Persoonlijke effectiviteit in 7 stappen’ . 

Reacties zijn gesloten.