‘Als je wilt dat die eikels in je organisatie veranderen, kun je beter eerst zelf uitgroeien tot een mooie stevig gewortelde eik.’

Hoe je dat doet? Wim Salters heeft hier een heel helder boekje over geschreven: ‘Tien essenties van Persoonlijke Transformatie’. De kern van deze essenties deel ik graag met je.

Persoonlijke transformatie: winst op 3 gebieden.

Deze 3 gebieden zijn kortweg:

  • Persoonlijk: je bereikt meer met minder inspanning. Hoofd, hart en handen vinden elkaar.
  • Organisatorisch: zodra jij sterker wordt, wordt de organisatie waar jij deel vanuit maakt dat ook. Resultaat? Minder verzuim, hogere output en meer waardering van je cliënten.
  • Maatschappelijk: juist wanneer je persoonlijk in balans bent en je organisatie in balans is, ontstaat meer ruimte voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wat maakt persoonlijke transformatie zo moeilijk?

Voor persoonlijke transformatie heb je tijd en rust nodig. De kracht van meditatie en mindfulness wordt steeds breder erkend. Maar dat wil niet zeggen dat we het ook doen. Patronen doorbreken (druk druk druk) is onverminderd lastig.

Persoonlijke transformatie: hoe dan wel?

Essentie 1: de drie H’s

Succesvol transformeren vraagt inzet van:

  • Je hoofd (IQ): je wordt je bewust van je behoefte aan verandering
  • Je hart (EQ en SQ): je emotionele en spirituele intelligentie vormen je drijfveer
  • Je handen (AQ): je komt tot actie.

Essentie 2: patronen en weerstand herkennen

We zijn ons maar van 1% van ons handelen bewust. De overige 99% draaien we op de automatische piloot. Dit gaat mis wanneer onze automatismen ons gaan beperken. Wanneer we zo vast zitten in onze routines dat alles daarbuiten niet goed of zelfs onveilig voelt. Moeheid, geprikkeldheid, irritatie, verzet, wegduiken, het kunnen allemaal signalen zijn. Alles wat ons ergert aan een ander zegt iets over ons zelf. Door hier scherp naar te kijken leer je je bewust te worden van je eigen beperkende patronen.

Essentie 3: De waarde van weerstand (pijn en verlies)

Wellicht ken je het voorbeeld van de kikker in de pan. Een kikker in een pan water zal er niet uit springen als het water langzaam heter wordt. Pas als het water te heet wordt, wil hij er uit. Maar dan is het te laat, hij mist de energie. Gooi je die kikker echter in een pan met gloeiend heet water dan springt hij er wel meteen uit. Hij hoeft geen kikkervergadering te beleggen, the sence of urgency is luid en duidelijk.

Mensen zijn in dit opzicht net kikkers. Signalen dat iets niet goed gaat negeren we tot het niet meer te negeren valt. Dan is het vaak te laat en zitten we met een burn-out op de bank of is onze relatie al op de klippen gelopen.

Dus voel je pijn of weerstand, let dan op, en kom in beweging. Spring tijdig uit de pan.

Essentie 4: de een en de ander: wie begint?

Veranderen is voor anderen. Dit reactieve patroon om de ander de schuld te geven en te wachten op verandering van de ander kan maar op 1 manier worden doorbroken: je raadt het al: wees proactief, neem de leiding en zet de eerste stap. De kans is groot dat je anderen hiermee inspireert om ook te veranderen.

Essentie 5: de kracht van zelfkennis en zingeving

Wanneer we onszelf niet kennen, hoe kunnen we dan een ander echt begrijpen? Zelfkennis is dus de eerste stap naar verandering. Zelfkennis vind je in rust. Ben je alleen maar aan het overleven in de kantoorjungle en de hectiek van je gezin, ben je vaak gestrest of altijd bezig, dan kom je niet toe aan reflectie en inleving.

Rust is dus de meester van beweging. Vanuit rust word je je bewust, voel je tijdig je behoefte aan verandering en kom je tot actie.

Essentie 6: de kracht van de geest, aandacht en dromen

Durf te dromen en in je dromen te geloven. Door je aandacht te richten op je dromen, richt je je energie hier ook op. Wat je geest kan bedenken en geloven kan je geest ook realiseren.

Essentie 7: de gulden middenweg en het omkeerprincipe

Elke kernkwaliteit heeft een schaduwzijde. Door in plaats van extreem gedrag (met zijn valkuilen en allergieën) te kiezen voor het centrum van het kernkwadrant, kiezen we voor balans, harmonie, geluk, blijdschap en liefde.

Neem bijvoorbeeld de kernkwaliteit hard werken. Je allergie is soft werken, passiviteit. Voer je je kernkwaliteit hard werken echter te ver door (extreem gedrag) dan put je jezelf uit en kom je in conflict met je omgeving. Uitdaging is om ‘hart’ te werken, vanuit een houding van rust met oog voor je dromen. In het midden van deze kernkwaliteit vind je balans, de basis voor duurzaam ‘hart’ werken.

Essentie 8: eenvoud en meesterschap

Hoe ouder we worden, hoe meer kennis en ervaring we hebben. Met de jaren verliezen we echter ook vaak ons vermogen om spontaan en verrassend te handelen. Onze kennis en ervaring staan dan in de weg aan het vinden van slimme of creatieve oplossingen, we denken niet meer vrij. We waarderen complexiteit en toptempo, maar zijn de waarde van rust en eenvoud vergeten.

Essentie 9: de kracht van verwonderen en loslaten

Volgens zenboeddhisten is een meester iemand die zich elke dag verwondert om wat hij ziet en meemaakt. Zij noemen dit ‘shosin’, geest van de beginner. De geest van de beginner kent veel mogelijkheden, de geest van de ervarene slechts enkele. Wanneer het ons lukt om onze kennis en ervaring even los te laten zetten we deur open voor nieuwe invalshoeken en oplossingen.

Essentie 10: herhalen, herhalen, herhalen

Veranderen kost tijd. Je zult je hersencellen regelmatig moeten training met nieuwe gedachtepatronen. Welk gedachtepatroon zou je willen veranderen? Begin met iets kleins of knip je doel in stukjes. Houd je nieuwe patroon eerst 7 dagen vol. Verleng het naar 30 dagen. Wanneer dit ook is gelukt, verhoog je het naar 90 dagen. Na 90 dagen is de kans groot dat je de verandering hebt ingebrand in je onderbewustzijn.

Praktische tips:

Ga privé iets doen waar je rust in vindt en dat je hart verwarmd. Zorg voor meer rust op je werk door wat ‘lummel tijd’ in te voeren. Veel succes!

Interesse in persoonlijke ontwikkeling? Dan is de individuele training ‘Persoonlijke Effectiviteit in 7 stappen‘ wellicht ook wat voor jou. 

 

 

Reacties zijn gesloten.