Lichaamsgericht coachen: hoe werkt dat?

Regelmatig krijg ik de vraag wat lichaamsgericht coachen nu eigenlijk is. Daarom deel ik graag de volgende ervaring van een van mijn coachees.

Het was heel vreemd. Na het gesprek met jou ben ik nog even gaan wandelen. Mijn rugzak zat niet lekker, geen idee waarom niet. Ik zag een bankje, ben gaan zitten en deed mijn rugzak af. Ik opende mijn rugzak en pakte het papiertje eruit. Het papiertje waarop ik tijdens ons gesprek het woord ‘angst’ had geschreven. Ik heb er wel 10 minuten mee in mijn handen gezeten. Daarna ben ik opgestaan. Naast mij stond een prullenbak, ik heb het papiertje erin gegooid. Ik deed mijn rugzak weer om en ben verder gelopen. Het voelde meteen een stuk lichter.’

In dit coachtraject werkten we onder andere aan de wens van coachee om van ‘angst’ naar ‘verandering’ te kunnen bewegen. Deze beweging hadden we opgesteld door twee vellen papier op de grond te leggen. Op een vel had de coachee het woord ‘angst’ geschreven, op een tweede vel het woord ‘verandering’. Vervolgens is hij fysiek van ‘angst’ richting ‘verandering’ gestapt, om te ervaren hoe dit voelt en wat hij hiervoor nodig heeft.

Na afloop had de coachee de vellen papier in zijn rugzak gestopt en meegenomen. En hiermee het  gewicht van zijn angst letterlijk op zijn rug genomen. Om hiervan vervolgens afscheid te kunnen nemen.

Een mooi en concreet voorbeeld van coachen met lichaamstaal. In dit geval hebben we gewerkt met vellen papier. In tegendeel van wat veel mensen denken, betekent lichaamsgericht werken dus niet perse dat het om aanraking gaat.

De kracht van lichaamsgericht coachen zit in het koppelen van een coachvraag aan zintuigelijke waarnemingen van je lichaam. Je lichaam geeft je zo waardevolle informatie. Deze manier van coachen geeft vaak nieuwe inzichten en heeft meer impact dan wanneer je ergens alleen over praat.

Lichaamsgericht coachen is ook heel geschikt wanneer je voor een dilemma staat, waar je niet uit komt. Ga het gesprek aan met je drie breinen: je hoofd, hart en buik. Je lichaam kan niet liegen, en krijg scherp wat je vaak (onbewust) al wist, maar nog wilde of kon zien.

Benieuwd welke inzichten jouw lichaam je kan brengen? Maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak en we bespreken de mogelijkheden.

 

Reacties zijn gesloten.