Burn-out is een gezonde reactie op een ongezonde situatie

‘Ik heb het gevoel dat ik mijn lichaam niet langer kan vertrouwen’, ‘mijn lichaam heeft mij in de steek gelaten’ en ‘ik  voel mij verraden door mij lichaam’. Veelgehoorde uitspraken bij mensen die geconfronteerd worden met overspanning of een burn-out. Het tegendeel is waar. Je lichaam trekt de grens waar jij (lees: je hoofd) dat niet kon.

Een burn-out ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is het gevolg van een voortdurende ongezonde situatie. Altijd maar ‘aan’ staan, een te hoge werkdruk, een opeenstapeling van stressvolle gebeurtenissen. Het kan ertoe leiden dat je voortdurend wordt overvraagd en structureel meer energie verliest dan je kunt opladen in de hersteltijd die je hebt. Er is sprake van aanhoudende disbalans tussen inspanning, ontspanning en rust.

Je lichaam geeft al (veel) langer aan dat het niet echt lekker gaat. Je hebt bijvoorbeeld pijn in je nek en schouders, hoofdpijn of buikpijn. Maar je hoofd zegt doorgaan, ik ben toch geen watje, ik moet gewoon nog een tandje bijzetten. Waardoor de ongezonde situatie kan voortduren. Tot het moment dat je lichaam ‘nee’ zegt.

Door in contact te blijven met je lichaam en te luisteren naar de signalen die het geeft, kun je tijdig ingrijpen en zo erger voorkomen. Vraag hulp, bespreek het op werk, doe een stap terug, zorg beter voor jezelf (mentaal, fysiek, emotioneel).

Meer weten over stress en burn-out preventie? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvende afspraak.

‘Je lichaam geeft je grenzen aan, ook wanneer jij dat niet goed kan’ 

 

Reacties zijn gesloten.